Palírna Agnes

Slivovice, hruškovice, meruňkovice nebo calvados. Kdo by neznal tyto ne příliš všemi oblíbené destiláty, vyrobené z ovoce převážně rostoucím na našich zahradách. Není proto také divu, že se mnoho lidí rozhodlo krom využití ovoce do koláčů a buchet, zkusit vyrobit i již výše zmíněné destiláty. Samotný proces výroby – přeměny z pevného skupenství na kapalné (jak to s oblibou nazývám), je „pálení“ nebo „vypalování“, chcete-li. Mnohé palírny vypadají jako alchymistické laboratoře, plné zkumavek, trubek, kotlíků a dalších pochybných zařízení, kterým rozumí jen zasvěcení. Najdou se mezi námi lidé, kteří však tuto novodobou alchymii berou jako svoji živnost, či potažmo koníček.

Blíže nespecifikovaný alkohol

Jedním takovým příkladem je palírna Agnes Zelená Bohdaneč, patřící dvěma pánům – Janu Kadlecovi a Miloši Fišerovi. Tito pánové vytvoří pálenku naprosto z čehokoli, co se jim naskytne. V jejich sortimentu tak nalezneme tradiční slivovici i méně známou šípkovici. Palírna Agnes však neprodukuje pouze pálenky. Na seznamu produktů, můžeme objevit i tradiční Absinth – alkohol známý především ve Francii a to kolem 19. století. Proslaven byl díky „prokletým básníkům“ – skupině umělců, většinou na okraji společnosti, nepochopené pro své na tu dobu velice novodobé smýšlení a netradiční tvorbu.

slivovice

A také kvůli „thujonu“, látce obsažené v pelyňku (hlavní složka Absinthu), které byly v minulosti připisovány halucinogenní účinky. Pro milovníky jemnějšího alkoholu palírna Agnes nabízí likéry, cidery nebo dokonce nealkoholické zboží. Tradičnější milovníci alkoholu zde pak naleznou whiskey, rum a gin. Zároveň před koupí každé lahve si můžete přečíst podrobný popis produktu, obsahující: osobní komentář výrobce a složení, případně specifické balení produktu. Pokud tedy toužíte vyzkoušet něco nového, palírna Agnes naplní Vaše očekávání. Bohatý sortiment, podrobné popisy produktů s osobním komentářem a domácí výroba zaručují maximální spokojenost i toho nejnáročnějšího zákazníka.